Care este diferența dintre bumbacul organic și cel conventional?

Diferența dintre bumbacul organic și bumbacul convețional
Spread the love

Bumbac organic sau Bumbac convențional?

După cum probabil știi deja, există două tipuri de bumbac folosite la scară largă: Bumbacul convențional și Bumbacul organic.

Care sunt diferențele dintre cele două tipuri de bumbac și pe care ar trebui să îl alegi?

Află totul în articolul  pe care l-am pregătit pentru tine!

Bumbacul este cea mai populară țesătură de pe glob

S-ar putea să nu știi dar bumbacul este cea mai populară țesătură din întreaga lume și reprezintă mai mult de jumătate din toate necesitățile de fibre de pe glob. Pentru a ține pasul cu această cerere, cultivatorii de bumbac apelează la mijloace artificiale și la utilizarea excesivă a pesticidelor pentru a face bumbacul să crească mai repede. Produsele fabricate cu acest tip de bumbac tind să fie pline de substanțe chimice și pot provoca reacții alergice la nivelul pielii.

Produsele neorganice, cultivate cu ajutorul substanțelor chimice și metalelor, dăunează mediului. Pesticidele otrăvesc solul și apa, afectând resursele naturale din acest proces și perturbând echilibrul ecologic. Bumbacul obișnuit cauzează degradarea solului. Mediul este afectat dincolo de imaginație pentru a produce doar un singur tricou!

Din ce în ce mai mulți oameni conștientizeaza aceste probleme în ultima vreme. Există o atenție sporită față de problemele de mediu, ceea ce duce la producerea și popularitatea materialelor organice. Bumbacul organic este folosit pentru a face prosoape, lenjerie de pat și îmbrăcăminte premium. Produsele fabricate din bumbac organic sunt de obicei considerate high-end și sunt în general mai scumpe decât produsele obișnuite din bumbac. Cererea de produse din bumbac organic continuă să crească pe măsură ce mai multe persoane devin conștiente de beneficiile lor.

Există o diferență uriașă între bumbacul obișnuit și cel organic. Oricine a folosit produse din bumbac organic refuză să se întoarcă la produsele din bumbac convențional. Avantajele bumbacului organic nu se opresc doar la calitatea produselor.

Puritatea bumbacului

Puritatea fibrelor de bumbac este judecată în funcție de modul în care este cules bumbacul. Bumbacul poate fi cules fie manual, fie automat. Bumbacul organic este cules doar cu mâna, păstrând puritatea fiecărei fibre și garantând că nici o fibră nu este deteriorată în proces. Bumbacul convențional se bucură de cerere și de ofertă mai mare și, de obicei, este cules cu ajutorul mașinilor. Acest lucru nu menține puritatea fibrelor și, de asemenea, dăunează fibrelor de bumbac în procesul de prelucrare, ducând la pierderi și risipă. Produsele din bumbac organic sunt mai moi decât bumbacul obișnuit din cauza fibrelor mai lungi. Fiind alese manual, aceste fibre nu se slăbesc sau se rup, ceea ce duce la produse mai moi și mai durabile.

 Agricultura Bumbacului

Agricultura bumbacului convențional presupune, în primul rând, semințe modificate genetic. Acestea sunt modificate pentru a crește rezistența la insecte dar, atunci când insectele  care nu au fost stârpite dezvoltă rezistență, sunt necesare mai multe pesticide. Bumbacul organic este fabricat din semințe naturale și nu se utilizează pesticide sau alte substanțe chimice dăunătoare. Drept urmare, produsele din bumbac organic sunt mai sigure pentru piele.

Bumbacul convențional este cultivat pe același sol, degradând calitatea solului, eliminând nutrienții și ducând la culturi nesănătoase. Deoarece aceste culturi necesită mai multă apă, acestea sunt irigate puternic, ducând la risipă de apă. Bumbacul organic este cultivat în soluri diferite, iar nutrienții rețin apă mult timp, necesitând mai puțină irigare. Acest lucru duce la culturi mai sănătoase.

Plivirea

Procesul de plivire a bumbacului convențional implică substanțe chimice sub formă de erbicide care ucid buruienile. Utilizarea unor astfel de substanțe chimice dăunătoare afectează calitatea culturilor, aspiră umezeală și substanțele nutritive din sol și dăunează și fermierilor. Din cantitatea totală de pesticide utilizate în agricultură, mai mult de 25% este utilizat pentru bumbac. Acestea includ insecticide și agenți cancerigeni foarte toxici. Utilizarea constantă a acestor substanțe chimice poate duce la boli grave la fermieri și poate afecta mediul înconjurător. În fabricarea bumbacului organic, plivitul, prășitul și procesul de cultivare se execută manual.

Procesul de fabricare

În procesul de prelucrare a bumbacului obișnuit se folosește o cantitate mare de substanțe chimice. Chiar și după spălarea produselor finite, reziduurile acestor substanțe chimice rămân în țesătură și pot provoca alergii grave la nivelul pielii. Mai multe persoane suferă de probleme ale pielii, cum ar fi eczemele, din cauza produselor din bumbac convențional. Bumbacul organic folosește alternative mai sigure la coloranții și înălbitorii chimici. Pentru fabricarea produselor finite se folosesc coloranți naturali sau pe bază de apă, peroxid pentru albire și alte produse mai sigure.

De ce ar fi ideal să folosești articole confecționate din bumbac organic

Bumbacul organic este blând cu pielea copiilor

Pielea copiilor este foarte delicată, făcându-i pe cei mici deosebit de sensibili la poluanții și substanțele chimice din mediu care pot provoca afecțiuni ale pielii cum ar fi eczemele. Alegând îmbrăcămintea organică din bumbac, reduci șansele apariției reacțiilor alergice și a iritațiilor

Bumbacul organic este bun pentru mediu

Dacă nu folosim produse care conțin substanțe chimice și poluanți dăunători, putem crea o amprentă de carbon mai mică și putem ajuta la prevenirea contaminării apei și a eroziunii solului, contribuind astfel la protejarea mediului.

Produsele din Bumbac organic sunt mai rentabile

Bumbacul organic este mai robust și mai durabil în comparație cu bumbacul convențional. Nu se descompune la fel de ușor ca fibrele obișnuite de bumbac care suferă procese chimice. De fapt, îmbrăcămintea din bumbac organic poate fi spălată de zece ori mai mult decât îmbrăcămintea din bumbac coventional, ceea ce înseamnă o nevoie mai mică de a achiziționa  articole noi, deci o alternativă mai rentabilă pe termen lung.

 Bumbacul organic este mai bun

Bumbacul organic este mai moale, hipoalergenic și rezistă mai multă vreme. Dar cel mai important beneficiu este protejarea ecosistemului, reducerea risipei de apă și asigurarea unui mediu de lucru mai sigur pentru fermieri și producători. Bumbacul organic este o opțiune durabilă și ecologică.

 

Dacă ești în căutarea unor articole vestimentare de bună calitate, confortabile, durabile, cool și la modă, confecționate din bumbac organic 100% accesează magazinul online Different Kids. Toate hainele și accesoriile brandului sunt concepute cu gândul la confortul și bunăstarea celor mici.