Ce trebuie să faci atunci când copiii tăi refuză să poarte anumite haine

Ce trebuie să faci atunci când copiii tăi refuză să poarte anumite haine
Spread the love

Atunci când copiii refuză să îmbrace anumite haine, s-ar putea să pară că fac mofturi. Însă, refuzul de a se îmbrăca, s-ar putea să nu fie din cauza încăpățânării. Unii copii sunt atât de sensibili la felul în care se simt diferite tipuri de îmbrăcăminte pe piele încât nu pot tolera purtarea lor.

Când copiii refuză să îmbrace haine – indiferent de motiv – poate fi frustrant iar acest lucru poate perturba rutina zilnică.

Vestea bună este că există multe modalități de a ajuta, atât pe moment, cât și înainte. În primul rând, încearcă să nu îți arătați propria frustrare. Dacă adaugi mai multă tensiune situației existente, este probabil să o înrăutățești . Cheia este să te concentrezi asupra soluțiilor și să îți informezi copiii că veți lucra împreună la asta.

Atunci când cei mici au reacții extreme la îmbrăcăminte, poate fi foarte stresant pentru ei. Le poți oferi un mic sentiment de control așteptând un moment de calm pentru a-i întreba ce cred ei că ar putea ajuta. Copiii vin adesea cu idei care funcționează cel mai bine, deoarece ei sunt singurii care pot simți cu adevărat ceea ce îi deranjează.

            De ce se întâmplă

Unii copii sunt extrem de sensibili la informațiile care vin prin simțuri: mirosuri, gusturi, zgomot, lumină și atingere,  de aceea încearcă să evite lucrurile pe care le consideră intolerabile. Pentru unii, acestea includ  anumite tipuri de îmbrăcăminte, așternuturi sau alte lucruri cu care pielea lor intră în contact.

Cu toții am experimentat o supraîncărcare senzorială la un moment dat sau altul. Pur și simplu nu ne oprim să ne gândim la asta sau să îi dăm un nume. Supraîncărcarea senzorială se întâmplă atunci când ceva din jurul nostru supra stimulează unul sau mai multe dintre simțurile noastre. Poate fi un televizor cu sonorul dat la maxim, o cameră aglomerată sau o cafenea zgomotoasă. Există brusc prea multe informații care intră prin simțurile noastre pentru ca creierul nostru să le poată procesa.

De obicei, este suficient de ușor să scăpăm de disconfortul pe care îl simțim. Părăsim petrecerea, mâncăm în altă parte sau ieșim din camera în care este televizorul. Dar supraîncărcarea este mai intensă și mult mai dificilă de gestionat pentru copii și multe situații pot declanșa un răspuns.

Cel mai bun mod de a evita supraîncărcarea senzorială este să știi ce o declanșează la copiii tăi Iată câteva semne că micuții tăi se confruntă cu o supraîncărcare senzorială:

Își acoperă urechile, închid ochii, își acoperă față;

Vor să evite anumitor locuri;

Plâng;

Refuză să poarte anumite haine sau să atingă anumite țesături.

            Cum îi poți ajută

Cel mai bun mod de a rezolva refuzul celor mici de a purta anumite haine este să  eviți factorii care cauzează acest refuz. Află exact ce tipuri de îmbrăcăminte sau ce caracteristici ale hainelor sunt considerate intolerabile de către micuții tăi. Sunt cusături sau etichete care le provoacă mâncărime? Refuză hainele grele de iarnă sau pantalonii cu fermoare și nasturi? Odată ce știi la ce reacționează copiii, poți ajusta sau evita hainele care nu sunt confortabile.

            Pașii următori

Atunci când copiii sunt foarte sensibili la anumite tipuri de articole vestimentare și alte informații senzoriale, este greu să nu observi. Dar lucrurile pot arăta diferit acasă față de cum arată la școală.

Familiile și profesorii ar trebui să comunice și să împărtășească impresii despre ceea ce văd. Părinții și profesorii pot lucra împreună pentru a găsi strategii și metode de suport care să faciliteze gestionarea sensibilităților celor mici.

Știind ce se află în spatele acestor provocări, îți va permite să acorzi tipul corect de asistență. Pediatrii te pot ajuta să găsești răspunsuri. De asemenea, ei pot vorbi despre terapii care ar putea ajuta, cum ar fi terapia ocupațională.

Dacă ești în căutarea unor articole vestimentare pentru copii care să fie confecționate din fibre naturale și care să ofere libertate deplină de mișcare, te invităm să vizitezi magazinul nostru online. Toate hainele produse de noi sunt confecționate cu gândul la bunăstarea și confortul celor mici.