De ce ar fi bine să le permiți copiilor să își aleagă hainele cu care se îmbracă

De ce ar fi bine să le permiți copiilor să își aleagă hainele cu care se îmbracă
Spread the love

Dacă le permiți  copiilor tăi să își aleagă singuri hainele cu care se îmbracă, îi ajuți să își dezvolte creativitatea. Dacă îi obligi mereu să se îmbrace doar cu hainele alese de tine, îmbrăcatul va deveni un efort și o corvoadă pentru ei.

După cum ai aflat probabil, deja, copiii nu agreează ordinele și nu prea suportă să li se impună ceva. Pe măsură ce cresc, cei mici realizează treptat faptul că cei din jur încearcă să le controleze toate inițiativele, să le impună anumite lucruri și să le interzică diverse acțiuni. Îmbrăcatul este un proces care trebuie să îi ajute pe copii să își dezvolte independența, nu să o limiteze.

În jurul vârstei de 3-4ani copiii sunt pregătiți  pentru o nouă etapă în viață lor – etapă în care vor  începe să facă niște lucruri de baza de unii singuri. Îmbrăcatul și dezbrăcatul sunt două dintre activitățile de baza pe care cei mici vor fi nevoiți să le deprindă. Atunci când nu au libertate de alegere, cei mici vor consideră aceste activități plictisitoare și enervante. Dacă le permiți să își aleagă singuri măcar o parte dintre hainele cu care se îmbracă vei avea surpriza să constați că procesul de îmbrăcare se va desfășura mult mai rapid și mai ușor.

Daca acest motiv nu este suficient,  iata cateva argumente în plus care te-ar putea convinge sa le oferi copiilor tăi mai multă libertate atunci când vine vorba de alegerea ținutelor pe care le poartă.

 Îi încurajează să fie independenți

Fiecare copil este unic. Unii și-ar putea dori să își aleagă singuri ținutele în timp ce alții ar putea fi mai mult decât fericiți să își lase părinții să se ocupe de această sarcină. A le permite sau a-i încuraja pe copii să își aleagă singuri hainele îi poate ajută să devină mai independenți și îi poate inspira să își asume responsabilitatea pentru propria rutină zilnică. În plus, dacă îi însărcinezi pe ei cu asamblarea propriilor ținute vei câștiga mai mult timp liber.

Vei avea siguranța că vor să poarte hainele pe care le-ai cumpărat

Este incredibil de frustrant să cheltuiești sume importante pe articole vestimentare care aglomerează inutil dulapurile pentru că cei mici refuză să le poarte. Dacă le cumperi haine care sunt doar pe gustul tău, nu și al lor, există toate șansele că acele haine să ajungă stivuite în adâncurile garderobei fără să ajungă vreodată să fie îmbrăcate.

A le permite copiilor să își aleagă propriile haine înainte că tu să le achiziționezi prezintă  un avantaj major: siguranța  că vor purta lucrurile pe care le-ai cumpărat.

Îi încurajezi să își dezvolte propriile gusturi

Copiii trebuie să-și dezvolte propriile gusturi iar alegerea hainelor face parte din acest proces. S-ar putea să nu-ți placă ceea ce vor să poarte, dar amintește-ți că nici părinților tăi nu le plăceau prea mult hainele cu care alegeai să te îmbraci. Sunt șanse mari ca atunci când vor crește să fie jenați de ținutele alese de ei înșiși, dar îți vor mulțumi că le-ai oferit libertatea de a trece prin toate etapele de dezvoltare a gusturilor personale.

Copiii vor învăța cum să ia deciziile potrivite

Adulții știu că ieșitul din casă în pantaloni scurți în mijlocul iernii nu este o idee bună, dar este important că cei mici să înțeleagă că acțiunile au consecințe și să simtă pe propria piele consecințele alegerilor și acțiunilor proprii. Procesul de învățare prin experiențe personale este adesea mult mai eficient decât simplul fapt de a li se spune că se va întâmpla ceva, așa că oferă-le libertatea de a–și alege singuri propriile ținute. Dacă afară plouă și cei mici refuză să își pună hainele de ploaie, nu te stresa prea mult. Ia hainele de ploaie cu tine. Cei mici își vor da seama rapid că s-ar simți mult mai confortabili purtând hainele de ploaie și în viitor nu vei mai avea niciodată discuții cu ei pe tema asta.

Încurajarea sentimentului de individualitate  

Strâns legat de exprimarea propriilor opinii este dezvoltarea unui sentiment de individualitate. La urma urmei vrei ca micuții tăi să aibă sentimentul unicității caracterului lor mai degrabă decât să simtă și să creadă că sunt doar parte dintr-o turmă și că nu sunt cu nimic diferiți de mase. Hainele nu sunt doar o chestiune de modă, ci și o chestiune de identitate iar individualitatea va fi întotdeauna una dintre condiţiile eleganţei adevărate.